Home Diensten
Koelen Airco's
Verwarmen Airco's
Ventileren
Warmtepomp / Aardverwarming
Klimatiseren computerruimten
Koel & vriestechnieken
Speciaal maatwerk
Onderhoud en Service Over Technicool Contact

Verwarmen Airco's

Verwarmen airco's

De warmtepomp van Technicool

Vroeger hadden airco’s voornamelijk als doel ervoor te zorgen dat de lucht gekoeld werd in een ruimte op bijvoorbeeld een warme zomerdag. Tegenwoordig hebben airconditioners veel meer verschillende functies. Zo kunnen airco’s de lucht koelen, de luchtvochtigheid op peil houden, de lucht zuiveren en filteren. Tegenwoordig kunt u ook uw huis verwarmen met airco. Wanneer een airco voorzien wordt van een warmtepomp, kan de airco ruimtes niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Om een ruimte te verwarmen met airco wordt de koelcyclus gewoon omgedraaid.

De warmtepomp airco haalt de warmte (energie) uit de ruimte en wordt aan de buitenlucht afgegeven als de airco in de koelstand staat. Wanneer u juist wilt verwarmen, haalt de warmtepomp energie uit de buitenlucht en zet dit om in warmte om aan de ruimte af te geven. Bij het verwarmen wordt dus niet, zoals bij een verwarming, warmte geproduceerd. Er vindt enkel een warmtewisseling van buiten naar binnen plaats. Doordat de warmte niet opgewekt, maar enkel verplaatst wordt, is dit een erg energie-efficiënte manier om een ruimte te verwarmen.

Ten opzichte van traditionele verwarming heeft het verwarmen met airco dus een groot energetisch voordeel. Een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en waardeert die op door middel van een compressor en een koelmiddel. Wanneer er 1 kW elektrische energie aan toegevoegd wordt aan een warmtepomp, dan produceert de warmtepomp hiermee een verwarmingscapaciteit die ligt tussen de 3 en de 6 kW. De warmtepomp haalt dus als het ware gratis warmte uit de omgevingslucht.

Ook bij lagere buitentemperaturen blijven de warmtepompsystemen de meest efficiënte systemen om te verwarmen. Hierbij is het wel belangrijk dat er rekening gehouden wordt met het ontwerp van de installatie en de specifieke omstandigheden van de woning of het kantoor. Zo moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de glasoppervlkate, volume, isolatie, oriëntatie en geografische ligging. Een selectie van een warmtepomp moet op een zorgvuldige manier plaatsvinden wanneer u uw huis wilt gaan verwarmen met een airco. Bij de selectie moet voor een capaciteit gekozen worden voor een buitentemperatuur van -15°C , afhankelijk van de omstandigheden van de installatie.