Home Diensten
Koelen Airco's
Verwarmen Airco's
Ventileren
Warmtepomp / Aardverwarming
Klimatiseren computerruimten
Koel & vriestechnieken
Speciaal maatwerk
Onderhoud en Service Over Technicool Contact

Warmtepomp

Warmtepomp / Aardverwarming

Hoe werkt een airco en een warmtepomp?

Traditioneel werkt een airconditioning systeem als een koelkast: warmte wordt getransporteerd van de ene naar de andere plaats. Deze warmteoverdracht tussen twee locaties gebeurt door een koelmiddel dat in de airco zit. Een van de voornaamste eigenschappen van een dergelijk koelmiddel is dat het gemakkelijk verdampt bij zeer lage temperaturen, waardoor warmte wordt opgenomen.

Airco’s die alleen koelen

Een airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit die onderling zijn verbonden door dunne koelleidingen. De binnenunit van het airconditioning systeem zorgt voor circulatie van de lucht en neemt overtollige warmte op. De buitenunit van de airco geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht ontrokken. Dit levert een verkoelend effect op.

Airco’s die koelen én verwarmen

Naast de traditionele airconditioning systemen die alleen koelen, zijn er ook airco’s die koelen óf verwarmen. Twee uitvoeringen zijn mogelijk:

1. Airconditioning met warmtepomp
Vrijwel alle Koelplan airco’s zijn ook leverbaar in een zogenaamde warmtepomp uitvoering die niet alleen kan koelen, maar ook kan verwarmen. De koelcyclus wordt bij verwarmen omgedraaid. Er wordt dan warmte onttrokken aan de buitenlucht die aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de airconditioning met warmtepomp van de airco een zeer hoog rendement (C.O.P.) kan hebben. Momenteel zijn er units  van maar liefst 500%. Kortom, uit 1 kW elektriciteit wordt 5kW koeling of warmte geproduceerd.
Deze optie maakt het gebruik van een airconditioner rendabel gedurende langere periode van het jaar. Met een warmtepomp airconditioner kan de CV-installatie in het tussenseizoen uitgeschakeld worden of kan in de betreffende ruimte een radiator weggelaten worden. Een ander bijkomend voordeel is dat de warmtepomp airconditioner bij inschakeling direct warmte afgeeft.

2. Airconditioning met warmtepompinverter airco
Technicool heeft bij bijna alle airco’s de mogelijkheid om te kiezen voor inverter gestuurde airconditioning systemen. De invertertechniek zorgt ervoor dat de airco uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en werkklimaat. De inverter airco’s stemmen de te leveren koel- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen-en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel, tochtvrij binnenklimaat. De inverter airco’s zijn uiterst stil en hebben circa 30% lager energieverbruik dan de conventionele split airco’s.

3. Combiwarmtepomp
Het combiwarmtepomp concept, is het energiezuinige alternatief voor de traditionele CV ketel. Het concept is een lucht-/ water combiwarmtepomp welke uw woning op een energiezuinige manier voorziet van verwarming en warmwater en kan tijdens de warme zomermaanden ook nog zorgen voor verkoeling.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt thermische energie (warmte) uit de omgeving.
In het geval van een “lucht-water" warmtepomp onttrekt deze warmte uit de buitenlucht op een bepaalde temperatuur en geeft die warmte op een hogere temperatuur af aan het verwarmingscircuit van uw woning (lage temperatuursradiatoren, en/of vloerverwarming). De warmtepomp maakt hiervoor maakt hiervoor gebruikt van een speciale koelvloeistof die warmte kan transporteren.

Compressor "het hart van de warmtepomp"

De compressor is het onderdeel van de warmtepomp dat de warmte op relatief lage temperatuur "oppompt" tot een voldoende hoge temperatuur. Het is ook het enige onderdeel van de warmtepomp dat elektrische energie gebruikt.

Warmte uit de buitenlucht, en kan dat als het vriest?

Wanneer de temperatuur van de buitenlucht onder het vriespunt komt is deze nog steeds voorzien van energie. Lucht van -10° celsius is relatief koud maar wanneer deze lucht in contact komt met een veel kouder medium kan het gemakkelijk haar energie (warmte) afstaan. In een koeltechnisch proces is het eenvoudig een koudemiddel in een warmtewisselaar te koelen naar -25°C. Bij contact met lucht van -10°celsius deze wisselaar de buitenlucht dus verder afkoelen en dus warmte onttrekken aan deze lucht. Deze warmte wordt verder in het koeltechnisch proces getransformeerd naar een bruikbaar niveau + 40 tot +60 °celsius en zal zo bruikbaar zijn voor het verwarmen van een woning, winkel, kantoor etc.